Menu Close

Kako Prepoznati Visok Krvni Pritisak?

Visok krvni pritisak, poznat i kao hipertenzija, je ozbiljno zdravstveno stanje koje može dovesti do teških komplikacija ako se ne prepozna i ne tretira na vreme. Hipertenzija se često naziva “tihi ubica” jer može biti prisutna godinama bez očiglednih simptoma, a da ne izazove bilo kakve probleme na početku. Međutim, razumevanje znakova i simptoma koji ukazuju na visok krvni pritisak može biti od ključne važnosti za prevenciju ozbiljnih zdravstvenih problema.

Šta je Visok Krvni Pritisak?

Krvni pritisak je sila kojom krv pritiska zidove arterija dok srce pumpa krv kroz telo. Normalan krvni pritisak se kreće oko 120/80 mm Hg. Kada krvni pritisak prelazi vrednosti od 130/80 mm Hg, smatra se da osoba ima visok krvni pritisak. Ova stanja se klasifikuju kao prehipertenzija (120-129/80 mm Hg) i hipertenzija (iznad 130/80 mm Hg).

Simptom za prepoznavanje:

Jedan od najčešćih simptoma visokog krvnog pritiska su glavobolje. Iako glavobolja može biti uzrokovana različitim faktorima, jake, pulsirajuće glavobolje, naročito u potiljku, mogu biti indikacija visokog krvnog pritiska. Ove glavobolje često se javljaju ujutro i mogu biti praćene osećajem pritiska u glavi. Osjećaj vrtoglavice ili nesvestice može biti znak fluktuacija u krvnom pritisku. Ovi simptomi mogu biti posebno izraženi kada naglo ustanete iz sedećeg ili ležećeg položaja. Vrtoglavica može dovesti do gubitka ravnoteže i povećati rizik od pada i povreda. Problemi sa vidom, kao što su zamagljenost ili pojavljivanje mrlja pred očima, mogu biti povezani sa visokim krvnim pritiskom. Hipertenzija može uzrokovati oštećenje krvnih sudova u retini, delu oka odgovornom za vid. Ova stanja se nazivaju hipertenzivna retinopatija i mogu dovesti do ozbiljnih problema sa vidom ako se ne tretiraju.

Bol u grudima može biti alarmantan znak visokog krvnog pritiska. Ovaj simptom može ukazivati na to da je vaš srčani mišić pod velikim pritiskom zbog povećanog napora koji je potreban za pumpanje krvi kroz telo. Bol u grudima može biti praćen osećajem stezanja ili pritiska, a u nekim slučajevima može ukazivati na ozbiljnije stanja kao što su angina pektoris ili srčani udar. Pored ovih ima još dosta simptoma koje vam mogu ukazivati na probleme sa krvnim pritiskom, ono što je mozda neopohdno da znate ukoliko primetite neke od simptoma je da uvek svoj krvni pritisak možete izmeriti aparatom za merenje pritiska. Aparat za pritisak koristi se i meri stanje organizma, potrebno je da budete u sedećem položaju, uz mirno disanje i veoma brzo ćete dobiti rezultat merenja.

Merenje krvnog pritiska

Postoji nekoliko vrsta aparata za merenje krvnog pritiska:

 Živin aparat:Ovo je tradicionalni uređaj za merenje krvnog pritiska i smatra se zlatnim standardom zbog svoje preciznosti. Sastoji se od manžetne, pumpice, staklene cevi sa živom i stetoskopa. Međutim, zbog upotrebe žive, koja je toksična, ovi uređaji se sve manje koriste.

Aneroidni aparat: Ovaj tip uređaja koristi manometar sa kazaljkom za merenje krvnog pritiska. Takođe se koristi sa manžetnom i stetoskopom. Preciznost je visoka, ali zahteva redovno kalibrisanje i može biti osetljiv na mehanička oštećenja.

Digitalni Merači Krvnog Pritiska: Digitalni uređaji postaju sve popularniji zbog svoje jednostavnosti upotrebe i mogućnosti samostalnog merenja kod kuće. Merenja mogu biti netačna ako ruka nije u pravilnom položaju.

Ambulatorni Merači Krvnog Pritiska: Ovi uređaji se koriste za 24-časovno praćenje krvnog pritiska. Nosite ih sa sobom tokom celog dana i noći, i oni automatski mere krvni pritisak u redovnim intervalima. Ovaj način merenja pruža detaljan uvid u promene krvnog pritiska tokom različitih aktivnosti i perioda dana.

Aparati za merenje pritiska su danas veoma usavreneni i veoma su dostupni pa ih svaka kuća uglavnom poseduje. Ono što je neophodno da znate je da se neki delovi za aparate mogu menjati ukoliko dođe do kvara. Rezervni delovi za aparat za pritisak mogu se danas naći na mnogim nestima a oni što se najčešće menja su: manžetne, adapteri za struju, pumpice…

Prevencija i Kontrola Visokog Krvnog Pritiska

Prevencija i kontrola visokog krvnog pritiska mogu se postići usvajanjem zdravih životnih navika. Redovno merenje krvnog pritiska je ključno za rano otkrivanje hipertenzije. Ako imate porodičnu istoriju visokog krvnog pritiska ili druge faktore rizika, preporučuje se da redovno merite svoj krvni pritisak i pratite sve promene.

Neke od preporučenih mera za prevenciju i kontrolu visokog krvnog pritiska uključuju:

Zdrava Ishrana: Unosite više voća, povrća, integralnih žitarica i nemasnih proteina. Ograničite unos soli, masti i šećera.

Redovna Fizička Aktivnost: Bavite se fizičkom aktivnošću najmanje 30 minuta dnevno, većinu dana u nedelji.

Održavanje Zdrave Telesne Težine: Održavajte telesnu težinu u granicama normale kako biste smanjili pritisak na srce i krvne sudove.

Smanjenje Unosa Alkohola: Ograničite unos alkohola jer prekomerno konzumiranje može povećati krvni pritisak.

Prestanak Pušenja: Pušenje oštećuje krvne sudove i povećava rizik od hipertenzije.

Smanjenje Stresa: Praktikujte tehnike relaksacije kao što su meditacija, joga ili duboko disanje kako biste smanjili nivo stresa.

 Visok krvni pritisak je ozbiljno zdravstveno stanje koje zahteva pažnju i odgovarajuću terapiju. Prepoznavanje simptoma kao što su glavobolje, vrtoglavica, zamagljen vid, bol u grudima, kratkoća daha, nepravilni otkucaji srca i krv u mokraći može pomoći u ranom otkrivanju i tretmanu hipertenzije. Usvajanje zdravih životnih navika i redovno praćenje krvnog pritiska ključni su za prevenciju i kontrolu ovog stanja. Ako primetite bilo koji od navedenih simptoma, obratite se svom lekaru za savet i adekvatnu terapiju.